Rozdělení šumivých vín podle obsahu zbytkového cukru

Jak se již na našich stránkách objevilo před časem, v konečné fázi, před zátkováním láhví, se do láhve přidává dozážní (expediční likér). Ten obsahuje cukr, jehož množství pak určuje zařazení vína do jednotlivých kategorií. Kategorie nám určuje nařízení Evropské komise č. 607/2009 následovně:

 

Označení Obsah cukru (g/l)
Brut natur, přírodně tvrdé do 3
Extra brut, zváště tvrdé 0 až 6
Brut, tvrdé do 12
Extra Dry, zvláště suché 12 až 17
Sec, suché 17 až 32
Demi-sec, polosuché, polosladké 32 až 50
Doux, sladké nad 50

 

Na našich stránkách tak například u Boude Baudin, mají všechna vína označovaná jako „BRUT“ přidáno 10 g cukru, rezervní vína 8 g cukru a v případě DEMI-SEC pak 21 g cukru na litr.

Jednou nám vinař otevřel láhev vína přímo vytaženou ze sklepa (ještě s korunkovým uzávěrem). Pak jsme společně degustovali a on postupně přidával cukrový roztok. Je pravda, že chuť vína se postupně zvolna měnila a objevovaly se tam nové tóny. Nakonec jsme sice neustoupili ze svých pozic, že bez cukru je to úplně nejlepší, ale je pravda, že vhodně zvolené množství cukru dokáže chuť šampaňského významně umocnit.