Jak se již na našich stránkách objevilo před časem, v konečné fázi, před zátkováním láhví, se do láhve přidává dozážní (expediční likér). Ten obsahuje cukr, jehož množství pak určuje zařazení vína do jednotlivých kategorií. Kategorie nám určuje nařízení Evropské komise č. 607/2009 následovně:
Označení | Obsah cukru (g/l) |
Brut natur, přírodně tvrdé | do 3 |
Extra brut, zváště tvrdé | 0 až 6 |
Brut, tvrdé | do 12 |
Extra Dry, zvláště suché | 12 až 17 |
Sec, suché | 17 až 32 |
Demi-sec, polosuché, polosladké | 32 až 50 |
Doux, sladké | nad 50 |
Na našich stránkách tak například u Boude Baudin, mají všechna vína označovaná jako „BRUT“ přidáno 10 g cukru, rezervní vína 8 g cukru a v případě DEMI-SEC pak 21 g cukru na litr.
Jednou nám vinař otevřel láhev vína přímo vytaženou ze sklepa (ještě s korunkovým uzávěrem). Pak jsme společně degustovali a on postupně přidával cukrový roztok. Je pravda, že chuť vína se postupně zvolna měnila a objevovaly se tam nové tóny. Nakonec jsme sice neustoupili ze svých pozic, že bez cukru je to úplně nejlepší, ale je pravda, že vhodně zvolené množství cukru dokáže chuť šampaňského významně umocnit.