V roce 2014 vydalo nakladatelství Slovart knihu Katherine Coleové, „Poradce Vínomila“ s podtitulem „Jak si vždy vybrat to správné víno“.
Už úvod knihy docela dobře vystihuje naši vlastní filozofii, že za víno není třeba platit přemrštěné částky, tedy že neplatí rovnice nejdražší víno je to nejlepší a že zvědavost při ochutnávání vína vítězí nad pompézností.
Autorka v části 1, víno klasifikuje do 10 základních stylů:
LEHKÁ SUCHÁ BÍLÁ | SVĚŽÍ ŠŤAVNATÁ BÍLÁ | PLNÁ TĚLNATÁ BÍLÁ |
DELIKÁTNĚ SLADKÁ BÍLÁ | ŠUMIVÁ BÍLÁ A RŮŽOVÁ | |
RŮŽOVÁ | LEHKÁ, OVOCNÁ ČERVENÁ | STŘEDNĚ PLNÁ ČERVENÁ |
PLNÁ TĚLNATÁ ČERVENÁ | FORTIFIKOVANÁ |
U každého stylu je nejprve krátký úvod s popisem proč by tento styl mohl vyhovovat Vám, se zástupci odrůd a profil jednoho vína (dost často z domácí produkce), ve kterém se třeba naučíte, jak se vyznat v etiketě lahve. Pak následuje snoubení vína s pokrmy a doporučení odborníka.
V rámci jednotlivých kapitol jsou pak zařazeny i odborné lekce, kde se dozvíte jak se víno připravuje, co je to kyselost a mineralita, co je zrovna v módě, jak se klasifikuje cukernatost a další.
Šampaňským a šumivým vínům se věnuje kapitola 5. Zde je několik krátkých ukázek:
„Tato vína ve své nejlepší podobě voní jako teplá brioška a krouží vám po jazyku jemnou, výraznou pěnou šumivých bublinek, jako varhaníkův natažený pravý ukazováček, který jemně laská Bachovy vysoké noty“.
„Milovníci vína, kteří hledají něco odlišného, se zaměřují na pěstitele. To jsou malí vinaři, kteří produkují láhve s vlastní etiketou a mnohdy prodávají část své úrody velkým výrobcům. U těchto vín si za své peníze můžete vychutnávat svéráznější charakter“.
„Tato vína si vychutnáte, když…žízníte po svěžím zaštípání sodovky, usilujete o eleganci, raději uzobáváte z malých talířků než se pouštíte do něčeho vydatného…“
Část 2 je věnována nákupu vína. Jsou zde rady, kde všude můžete na víno objevit, jaké jsou zajímavé obchody u nás a ve světě, a také jak si poradit s vinným lístkem v restauraci.
V části 3 vás autorka seznámí s podáváním a pitím vína. Takže je zde vše potřebné od karaf, otvíráků, skleniček, otvírání a dekantování , teploty vína a jeho skladování.
V části 4 najdete přehledně zpracované postupy výroby jednotlivých druhů vín a popis ročních období na vinici.
Závěrečná část 5 krátce popisuje kombinace pokrmů a vín, země a odrůdy révy podle stylu a také zahrnuje slovníček používaných výrazů.
Kniha se dobře čte, množství obrázků napomáhá srozumitelnosti. Přejeme příjemné čtení a objevování třeba se sklenkou našeho šampaňského (strana 78)…