Sklizeň hroznů je v oblasti CHAMPAGNE už v plném proudu, máme od vinařů informace, že i přes suché počasí bude kvalita dobrá, a tak bychom zde rádi uvedli pár zajímavých informací.
Celá produkce šampaňského je poměrně hodně regulovaná, to se týká i samotného sběru hroznů. Pro každý rok je pro každou odrůdu (i vesnici) stanoveno od kterého data je možno začít se sklizní a zároveň je určeno i maximální množství hroznů z jednoho hektaru. Čísla jsou pro představu uvedena v následující tabulce:
Rok | Množství hroznů z hektaru |
2008 | 13 600 kg |
2009 | 9 700 kg |
2010 | 10 500 kg |
2011 | 12 500 kg |
2012 | 11 000 kg |
2013 | 10 500 kg |
2014 | 10 500 kg |
2015 | 10 500 kg |
Pro výrobu šampaňského se používají následující odrůdy:
PINOT NOIR (červená odrůda, zhruba 40% rozlohy vinic)
Tato hlavní odrůda pro výrobu šampaňského, oblíbená pro svojí sílu a aroma červeného ovoce, je pěstována na 13 044 ha a představuje hlavní rozšíření této odrůdy na světě (před Burgundskou oblastí).
PINOT MEUNIER (červená odrůda, zhruba 34% rozlohy vinic)
Odrůda oceňovaná pro svoji ovocnost.
CHARDONNAY (bílá odrůda, zhruba 26% rozlohy vinic)
Odrůda charakterizovaná jemností a květinovými tóny. Jedinečná pro výrobu oblíbeného Blanc de Blancs.
Kromě těchto odrůd jsou schválené, i když zatím minimálně používané následující čtyři bílé odrůdy:
- l‘arbane
- petit meslier
- pinot blanc
- pinot gris
Tyto odrůdy se pěstují na necelých 0,5% rozlohy vinic.
A jedna nakonec: Věděli jste, že na jednu láhev šampaňského je potřeba zhruba 1,2 kg hroznů?
A nezapomeňte – letošní úrodu ochutnáte v šampaňském nejdříve v roce 2017, ale roky 2013 a starší máte u nás k dispozici okamžitě.