Odrůdy pro výrobu šampaňského a letošní sklizeň

Sklizeň hroznů je v oblasti CHAMPAGNE už v plném proudu, máme od vinařů informace, že i přes suché počasí bude kvalita dobrá, a tak bychom zde rádi uvedli pár zajímavých informací.

Celá produkce šampaňského je poměrně hodně regulovaná, to se týká i samotného sběru hroznů. Pro každý rok je pro každou odrůdu (i vesnici) stanoveno od kterého data je možno začít se sklizní a zároveň je určeno i maximální množství hroznů z jednoho hektaru. Čísla jsou pro představu uvedena v následující tabulce:

Rok Množství hroznů z hektaru
2008 13 600 kg
2009 9 700 kg
2010 10 500 kg
2011 12 500 kg
2012 11 000 kg
2013 10 500 kg
2014 10 500 kg
2015 10 500 kg

 

Pro výrobu šampaňského se používají následující odrůdy:

PINOT NOIR (červená odrůda, zhruba 40% rozlohy vinic)

Tato hlavní odrůda pro výrobu šampaňského, oblíbená pro svojí sílu a aroma červeného ovoce, je pěstována na 13 044 ha a představuje hlavní rozšíření této odrůdy na světě (před Burgundskou oblastí).

PINOT MEUNIER (červená odrůda, zhruba 34% rozlohy vinic)

Odrůda oceňovaná pro svoji ovocnost.

CHARDONNAY (bílá odrůda, zhruba 26% rozlohy vinic)

Odrůda charakterizovaná jemností a květinovými tóny. Jedinečná pro výrobu oblíbeného Blanc de Blancs.

Kromě těchto odrůd jsou schválené, i když zatím minimálně používané následující čtyři bílé odrůdy:

  • l‘arbane
  • petit meslier
  • pinot blanc
  • pinot gris

Tyto odrůdy se pěstují na necelých 0,5% rozlohy vinic.

A jedna nakonec: Věděli jste, že na jednu láhev šampaňského je potřeba zhruba 1,2 kg hroznů?

A nezapomeňte – letošní úrodu ochutnáte v šampaňském nejdříve v roce 2017, ale roky 2013 a starší máte u nás k dispozici okamžitě.

 

Pinot_Noir