ZNALCEM VÍNA ZA 24 HODIN

Názvem knihy autorka možná trošku přehání, ale v útlé knížce skutečně najdete základní informace, které by měl znát každý milovník vína.

Jancis Robinson je britská novinářka a spisovatelka, autorka knih a televizních kurzů o víně, držitelka Řádu britského impéria a titulu Master of Wine. Na našem blogu jsme ji již představovali například Světovým atlasem vína.

Autorce se daří velmi čtivou a vtipnou formou sdílet spoustu informací a znalostí o víně tak, aby se z každého mohl rychle stát odborník na víno, a to odstraněním přebytečných nesmyslů a zaměřením pouze na to, na čem opravdu záleží.

Představu o náplni knihy si můžete udělat z přiloženého obsahu dole, ale rád bych se podělil o pár zajímavých úryvků přímo z knihy.

Jak zvolit tu správnou láhev?

  • Vyvarujte se lahví, které stály na světle nebo byly umístěné v blízkosti radiátorů či jiného zdroje topení.
  • Zamiřte k nezávislým obchodníkům s víny a nebojte se je požádat o radu.
  • Když je některé víno na trhu s výraznou slevou, zeptejte se proč. Někdy to bývá proto, že je víno ve špatné kondici nebo je již za zenitem.

Nejčastější mýty o víně

  • Čím je láhev dražší, tím bude víno lepší.
  • K masu musíte podávat červená vína a rybě bílá.
  • Všechna vína se časem zlepší.
  • Červená vína jsou silnější než bílá vína.
  • Všechna vína budou lepší, když se mezi otevřením láhve a nalitím do sklenky „vydýchají“.

Některé užitečné rady

  • Jako degustační sklo Vám dobře poslouží sklenka na víno jednoho tvaru a jedné velikosti bez ohledu na druh vína.
  • Snažte se nenaplnit sklenky více než do poloviny, abyste mohli s vínem pohodlně zakroužit kolem dokola a tím z něj uvolnit všechny důležité aromatické složky.
  • Velmi záleží na teplotě podávaného vína. Pokud bude příliš studené, nebude mít žádnou vůni ani chuť, naopak bude-li příliš teplé, bude chutnat jako bláto.

Knihu určitě přečtete jedním dechem. Ideální je se k ní ale průběžně vracet. Nejlépe při setkáních s přáteli, kde si sami můžete vyzkoušet různé tematické degustace a postupně se tak zdokonalovat.

Rádi Vás přivítáme i na našich pravidelných degustacích šampaňských vín, kde ochutnáte vždy minimálně pět vzorků a určitě si najdete to „Vaše“.

Jancis Robinson – Znalcem vína za 24 hodin

V roce 2016 Vydala GRADA. ISBN: 978-80-271-0087-3

 

IMG_0011

 

IMG_0012

static1.squarespace.com